Sport a sportovní výživa v zimě: Co byste měli vědět?

Věnovat se venkovním sportům je samozřejmě možné nejen v létě, ale také v zimě, kdy můžete své sportovní aktivity rozšířit o nové sporty. Jaké zimní sporty patří k těm nejoblíbenějším? Jak by v zimě měla vypadat správná sportovní výživa a proč neopomíjet dostatečnou hydrataci?

Oblíbené zimní sporty: Lyžování, snowboarding a běhání

Mezi nejoblíbenější zimní sporty patří lyžování, snowboarding a běhání, na které nedají sportovci dopustit v žádném ročním období.

  • V případě lyžování a snowboardingu je velmi důležitá kvalitní výbava, která by měla kromě funkčního oblečení zahrnovat i přilbu, brýle, rukavice a ideálně i chránič páteře. Abyste předešli během lyžařské sezóny zranění a snížili riziko přetížení svalů a kloubů, je namístě tělo na tyto zimní sporty připravit pravidelným tréninkem. Ten by se měl skládat z běhu na místě, výskoků a výkopů.
  • Běhání v zimě má svá specifika, základem je opět vhodná obuv a oblečení. To by mělo odpovídat tomu, jak dlouho a jakým tempem poběžíte. Jak běhat v zimě? Organismus na chlad dobře připravte tím, že se doma rozehřejete. Během běhu si nedělejte přestávky, abyste nevychladli. Myslete také na to, že se v zimě brzy stmívá, volte tedy oblečení s reflexními prvky a vybavte se čelovkou.

Další zimní sporty, které stojí za vyzkoušení

Zima nabízí i další sporty, ve kterých můžete najít zálibu. Kromě běžeckého lyžování a bruslení se jedná například o jízdu se psím spřežením, túry na sněžnicích nebo snowkiting, který propojuje jízdu na lyžích či snowboardu s řízením draka.

Běhání patří k nejoblíbenějším sportům i v zimě

Význam správného pitného režimu v zimních podmínkách

Chladné zimní měsíce představují pro náš organismus, vzhledem k neustále se měnícím teplotám a menšímu množství slunečního záření, velkou výzvu. Abyste tělu pomohli vyrovnat se se sezónními změnami, je důležité zůstat dostatečně hydratovaní, a tím také předejít nebezpečné zimní dehydrataci. Dehydratace je v zimě hůře rozpoznatelná, protože nemáme takovou žízeň jako v horkém létě.

Přijímání tekutin před tréninkem, během tréninku a po něm

Správná hydratace organismu v případě zimních sportů začíná již před samotným výkonem. Obecně se doporučuje zhruba dvě hodiny před výkonem vypít půl litru tekutin a bezprostředně před tréninkem vypít jeden až dva decilitry tekutin.

V případě kratších sportovních výkonů stačí pít před tréninkem a po něm. U delších aktivit byste měli během tréninku přijímat nejen tekutiny, ale i minerální látky a energii. Po ukončení tréninku byste měli vypít přibližně půl litru až litr tekutin v závislosti na vaší váze a délce výkonu. A co pít? Nejlépe čistou nebo neperlivou minerální vodu pokojové teploty, případně nápoje s elektrolyty.  

Oblečení a vybavení pro zimní sporty

Oblečení na zimní sporty by vám mělo nejen poskytnout co nejvyšší komfort, ale mělo by zajistit i ochranu proti prochladnutí. Jinak by pochopitelně mělo vypadat oblečení na lyže a jinak oblečení na běhání v zimě. Základem je však vždy kvalitní a funkční materiál, určený právě k zimním sportovním aktivitám, a správné vrstvení.

Na základě zvoleného sportu by vám nemělo chybět ani potřebné ochranné vybavení. V případě lyžování a snowboardingu se jedná například o brýle a přilbu a v případě zimního běhu v pozdních odpoledních a večerních hodinách o čelovku.

Odolné sportovní hodinky: Nezbytný nástroj nejen pro zimní sporty

Výbava, která vám přijde vhod, ať už preferujete běhání nebo lyžování? Chytré outdoorové hodinky, jež přinášejí celou řadu praktických funkcí pro různé sporty. Při běhu oceníte například měření tepové frekvence, rychlosti a tempa, GPS nebo měření spálených kalorií.

Během lyžování nebo snowboardingu vám přijdou vhod modely kvalitních chytrých hodinek, které dokáží počítat sjezdy, pozastavují stopky při jízdě lanovkou nebo měří rychlost, ujetou vzdálenost i nadmořskou výšku. K měření síly při skocích na snowboardu slouží funkce G-Force meter.

Sportovní hodinky pro zimní sporty by měly být dostatečně odolné proti mrazu, nárazům a vlhkosti a měly by umožňovat bezkontaktně platit, díky čemuž nebudete muset na sjezdovkách vytahovat peněženku.

Sportovní hodinky mají řadu praktických funkcí pro různé zimní sporty

Sportovní výživa a suplementy pro zimní sporty

Zimní výživa je velmi podobná sportovní výživě v jiných ročních obdobích, až na jeden zásadní rozdíl. Vzhledem k tomu, že v chladu dochází k rychlejšímu spalování cukrů, byste měli přijímat zvýšené množství sacharidů. Ideální je sacharidy přijímat před tréninkem, během tréninku i po něm. Klíčový je i dostatečný příjem bílkovin. A jaké suplementy jsou vhodné pro zimní sporty?  

  • Proteiny: Během intenzivního tréninku, jako je lyžování nebo snowboarding, jsou proteiny klíčové pro opravu a regeneraci svalů.
  • BCAA: Co si představit pod zkratkou BCAA? Aminokyseliny v podobě leucinu, isoleucinu a valinu. Tyto aminokyseliny jsou v těle důležité pro regeneraci svalové hmoty a tvorbu bílkovin. Kromě toho pomáhají snižovat pociťovanou únavu při sportování.
  • Kofein: Chcete podávat co nejlepší sportovní výkony? K nejznámějším povzbuzujícím látkám patří kofein, který snižuje míru únavy a bolesti. Během tréninku také podporuje rozklad tuků na energii. Je ideální pro ranní tréninky.
  • Elektrolyty: Při sportu a s ním souvisejícím pocení ztrácí vaše tělo nejen tekutiny, ale také minerální látky, které se nazývají jako elektrolyty. Patří k nim zejména chloridy, sodík, hořčík, draslík a vápník. Jednoduchým způsobem, jak tyto důležité minerály tělu dodat, jsou sportovní nápoje s elektrolyty.

 

Užijte si zimní venkovní sporty naplno. Věnujte pozornost správnému oblékání, kvalitnímu vybavení, například v podobě chytrých sportovních hodinek Garmin, i dostatečné hydrataci. Váš výkon podpoří i vhodná sportovní výživa a suplementy.