Chytré hodinky na běhání a outdoor: Váš osobní trenér a navigátor v jednom

Co byste řekli na to, mít svého osobního trenéra, který vám naplánuje běžecký trénink na míru nebo vám umožní se dokonale orientovat v terénu a poskytne vám cenné informace o vašem zdraví? Zní to dobře, že? V éře technologií není takřka nic nemožné, a to ani mít vlastního trenéra na zápěstí v podobě kvalitních chytrých hodinek na běh či na outdoor. Jaké jsou mezi těmito hodinkami rozdíly a podle čeho vybrat nejlepší chytré sportovní hodinky?

Chytré běžecké hodinky

V dnešní době je nabídka chytrých hodinek velmi pestrá a na trhu nechybí modely zaměřené na konkrétní druh sportu, ať už se jedná o běh, outdoor nebo třeba golf či plavání. Na míru potřebám běžců jsou vytvořené chytré hodinky na běh, které vás budou motivovat k pravidelnému pohybu a stanou se vaším nepostradatelným pomocníkem při dosahování stanovených běžeckých cílů.

Výhody chytrých běžeckých hodinek

Jaké praktické funkce jsou s chytrými hodinkami pro běžce nerozlučně spojené?

  • Personalizované tréninkové plány - Řada modelů chytrých hodinek na běh nabízí vytvoření tréninkového plánu na základě vaší kondice, historie aktivit i aktuální tepové frekvence, kvality spánku apod.
  • Měření důležitých údajů - Chytré sportovní hodinky měří kromě tepu různé údaje, díky kterým budete mít přehled o spálených kaloriích, uběhlé vzdálenosti, vaší celkové kondici apod.
  • Měření trasy díky GPS - Pokud sáhnete po modelu, který disponuje GPS, můžete se spolehnout na to, že budou chytré hodinky přesně zaznamenávat vaši uběhnutou trasu. Díky zabudovanému GPS lokátoru se v terénu neztratíte a vždy budete moci zpětně dohledat, kudy jste běželi.
  • Všestranné sportovní využití - Naprostá většina chytrých běžeckých hodinek vám skvěle poslouží nejen při běhu, ale také dalších sportovních aktivitách, jako je například cyklistika nebo plavání.

Oblíbené běžecké hodinky Garmin Forerunner. Zdroj: Pulsmetry.cz 

Jak vybrat chytré běžecké hodinky?

Přinášíme vám tři tipy na to, jak vybrat nejlepší hodinky na běhání, se kterými budete maximálně spokojeni.

TIP 1: Důraz na kvalitu GPS

V současné době je standardem, že jsou chytré hodinky vybavené technologií GPS, která je nejlepším dostupným způsobem měření vzdálenosti, rychlosti a tempa. Není však GPS jako GPS. Pokud chcete, aby byly údaje co nejpřesnější, volte hodinky s vícepásmovou navigací GPS, jež ukáže přesnější pozici i v oblastech, kde jsou slabé signály.

TIP 2: Možnost personalizace tréninkových plánů

Při výběru chytrých hodinek doporučujeme volit takové, které jsou spojené s tréninkovými plány na míru. Tréninky by měly dokázat hodinky naplánovat tak, aby odpovídaly vašemu výkonu a regeneraci a zohledňovaly také nadcházející závody. Praktickou funkcí je i připravenost k tréninku, která vám poskytne skóre, jež vám napoví, jestli je vhodný den na intenzivní trénink, nebo byste měli zvolnit.

TIP 3: Design pro každodenní nošení

Výrobci v dnešní době navrhují hodinky nejen s ohledem na funkčnost a praktičnost, ale také na design. Vybírat můžete například z mnoha modelů běžeckých hodinek Garmin s atraktivním designem, které se hodí nejen na sport, ale i na každodenní nošení.

Chytré outdoorové hodinky

Chytré hodinky na outdoor jsou navržené na míru dobrodruhům tělem i duší, kteří se na horách cítí jako doma. I tyto chytré hodinky disponují funkcemi, jež odpovídají povaze tohoto sportu.

Výhody chytrých outdoorových hodinek

Na jaké výhody se můžete s chytrými hodinkami na outdoor těšit?

  • Odolnost - Zejména v náročném terénu je důležité, aby byly chytré hodinky na outdoor velmi odolné, a to jak vůči nárazům, tak i prachu nebo vodě.
  • Vestavěná navigace, mapy a kompas - Jak se v horském terénu neztratit? Odpověď přináší outdoorové hodinky s výškoměrem, kompasem, vestavěnou navigací a kompletními mapovými podklady.
  • Bezpečnostní funkce - V nejkrajnějších případech dokáží chytré hodinky zachránit život, a to díky bezpečnostním funkcím, ke kterým patří například detekce pádu nebo SOS tlačítko.
  • Dlouhá výdrž baterie - Chystáte se na několikadenní dobrodružství v horách? Pak jistě oceníte co možná nejdelší výdrž baterie chytrých hodinek. Tu vám poskytnou prémiové hodinky se solárním sklíčkem, které se průběžně dobíjí.

 

Outdoorové hodinky mají navigační a bezpečnostní funkce.  

Jak vybrat ty správné outdoorové hodinky?

Stejně jako v případě chytrých běžeckých hodinek vám přinášíme tři tipy na to, jak vybrat  chytré outdoorové hodinky.

TIP 1: Důraz na robustní konstrukci

Jak poznáte opravdu odolné outdoorové hodinky? Mnohé vám napoví robustní konstrukce a použité materiály, například v podobě tvrzeného polymeru.

TIP 2: Pokročilé navigační funkce

Ideální je sáhnout po takových chytrých hodinkách, které přinášejí pokročilé navigační funkce a které jsou vybaveny i off-line mapami, jež vás spolehlivě dovedou k cíli i v místech, kde není mobilní signál nebo kde nemáte internet.

TIP 3: Bezpečnostní prvky pro extrémní podmínky

Jak už jsme zmínili výše, při pohybu v extrémních podmínkách je nesmírně důležitá bezpečnost, na což myslí i výrobci chytrých hodinek na outdoor.

Základ úspěchu: Sportovní výživa a doplňky

Těch nejlepších výsledků při sportu dosáhnete nejen s pomocí chytrých hodinek, ale také správně zvolené sportovní výživy a doplňků stravy. Sportovní výživa hraje klíčovou roli při svalové regeneraci, je významným zdrojem energie a své místo má i v oblasti prevence únavy a zranění. Dle odborníků dokáže vhodná výživa před, během a po sportu také podpořit nárůst síly a zlepšit výkon a vstřebávání živin.

Doporučené doplňky pro sportovce

Které doplňky stravy jsou pro sportovce důležité? Zejména tyto:

  • Proteiny: Proteinové doplňky stravy představují kvalitní výživu pro svaly, kůži i kosti, pomáhají při nabírání svalové hmoty a jsou zcela zásadní pro regeneraci těla.
  • BCAA: Sportovci nedají dopustit ani na esenciální aminokyseliny BCAA, které vedou ke zvýšení výkonnosti, oddálení únavy i podpoře regenerace.
  • Hydratace: Při každém sportu je nesmírně důležitá dostatečná hydratace. Pro sportovce jsou ideální nápoje s elektrolyty, které zabraňují svalovým křečím a závratím.

 

Ať už je vaší vášní běh nebo patříte k outdoorovým dobrodruhům, je důležité mít tu správnou výbavu. Vyberte si i vy to nejlepší pro vaši sportovní cestu a dosáhněte svých cílů s elánem a sebevědomím.