Jak posílit imunitu v zimě? Výživová doporučení a doplňky pro sportovce

Zimní měsíce jsou bohužel nerozlučně spojené s vyšším rizikem výskytu onemocnění. V zimě by proto sportovci měli věnovat zvýšenou pozornost svému imunitnímu systému. Jak? Imunitní systém dokáže posílit nejen otužování nebo dostatečný spánek, ale také správná výživa a doplňky stravy. Velmi přínosný je i celodenní monitoring zdravotních metrik.

Proč je důležité, aby sportovci posilovali svou imunitu?

Jak už jsme zmínili v úvodu, zimní období je pro naši imunitu velkou zkouškou. V zimě se totiž naše tělo musí vyrovnat s výrazným poklesem teplot, s úbytkem světla a také skutečností, že většina z nás nepřijímá dostatek čerstvých potravin s potřebným obsahem vitamínů a dalších látek.

Pro všechny sportovce je však dobrou zprávou, že jedním z nejlepších způsobů, jak imunitu posílit přírodní cestou, je venkovní trénink. Jak si pravidelný trénink co nejvíce zpříjemnit a získat cenné informace o výkonu a zdraví? Odpovědí jsou chytré hodinky.

V zimě našemu tělu chybí sluneční záření

Význam chytrých hodinek pro zdraví a imunitu

Řada lidí má chytré sportovní hodinky spojené pouze se zaznamenáváním sportovních aktivit. Nespočet modelů chytrých hodinek však dnes dokáže mnohem více, mimo jiné monitorovat zdravotní funkce nebo sestavit tréninkový plán s ohledem na vaši kondici.

Například některé z modelů populárních chytrých hodinek Garmin měří srdeční tep, odhadují množství kyslíku v krvi, poskytují údaje o dýchání, podrobně monitorují délku a kvalitu spánku, hlídají pitný režim nebo měří hladinu stresu. Není také výjimkou, že kvalitní chytré hodinky dokážou nabídnout údaje o vztahu mezi regenerací a zatížením organismu apod.

Základní principy sportovní výživy

Ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Lékaři jsou zajedno v tom, že vyvážená strava přispívá k silné imunitě. To, co jíme a pijeme, nás tedy může udržet zdravé a v kondici a zlepšit naši obranyschopnost.

Abyste podpořili svůj imunitní systém, měli byste konzumovat potraviny bohaté na vitamíny a minerální látky. Pro naše zdraví jsou nezbytné zejména vitamíny A, B, C a D, železo, hořčík a zinek. K potravinám, které cenné vitamíny a minerální látky obsahují, patří především ovoce a zelenina.

Výživové doplňky pro posílení imunity

Ne vždy je možné přijímat dostatek vitamínů a minerálů z přirozené stravy, obzvláště pak v zimě. Na pomoc proto přicházejí doplňky stravy, které tělu dodají vše potřebné. Jaké doplňky jsou jako stvořené pro podporu obranyschopnosti těla?

Vitamín C

Vitamín C podporuje funkci imunitního a nervového systému, a navíc přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Denní doporučená dávka vitamínu C je pro ženy 95 mg a pro muže 110 mg.

Vitamín D

Také vitamín D přispívá ke zvýšení imunity, kromě toho je klíčový pro vstřebávání vápníku a fosforu, čímž zodpovídá za mineralizaci kostí. Přírodní cestou, jak vitamín D získat, je sluneční světlo, toho je však během zimy nedostatek. Doporučená denní dávka vitamínu D se v období spojeném se sníženým slunečním svitem pohybuje okolo 20 µg (mikrogramů).

Vitamín A

Podobně jako vitamín D i vitamín A podporuje aktivitu buněk imunitního systému a má také zásadní vliv na kvalitu našeho zraku.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou důležité pro správnou funkci všech buněk v těle včetně imunitního systému. Pro naši imunitu jsou nejdůležitější vitamín B12, vitamín B6, vitamín B3 neboli niacin a vitamín B2 neboli riboflavin.

Hořčík

Hořčík patří k minerálním látkám, které snižují míru únavy a vyčerpání. Podporuje také zdraví nervové soustavy.

Železo

Věděli jste, že jednou z příčin oslabené imunity může být nedostatek železa? Železo je tedy pro naši imunitu nesmírně důležité a je také nezbytné pro správnou funkci buněk v těle.

Zinek

Zinek přispívá ke zdravému vývoji imunitních buněk a podle řady studií pomáhá tělu porazit začínající infekci.

Selen

Selen pomáhá imunitnímu systému díky antioxidačním vlastnostem. Tím, že snižuje oxidativní stres, podporuje zdraví imunitních buněk.

Rybí olej

V souvislosti s podporou imunity narazíte i na rybí olej, který je ceněný díky vysokému obsahu Omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších vitamínů.

Nejlepším zdrojem vitamínů je čerstvé ovoce a zelenina

Jak užívat doplňky stravy?  

Zajímá vás, kdy a jak doplňky stravy užívat, abyste vytěžili maximum z jejich účinků? Odpověď není jednoznačná a je třeba rozlišovat, zda se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě, nebo v tucích.

  • Vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) by se měly ideálně užívat spolu s jídlem nebo nejpozději těsně po jídle.
  • Vitamíny rozpustné ve vodě je lepší rozdělit do menších dávek a užívat je ráno, odpoledne a večer.

A kdy tělu dodat minerální látky? Vzhledem k tomu, že se železo vstřebává ráno a dopoledne, nejlépe byste ho měli užívat po probuzení. Hořčík můžete užívat kdykoliv během dne před jídlem nebo po něm. Zinek je nejlepší užívat nalačno, neměli byste ho ale užívat těsně před nebo po kávě. Rybí olej užívejte spolu s jídlem nebo bezprostředně po něm.

Tipy na kvalitní suplementy

Na trhu je k dostání velmi široká nabídka doplňků stravy. Po kterých tedy sáhnout? Máme pro vás několik tipů:

  • NUTREND MAGNESLIFE LIQUID: Magneslife, který obsahuje hořčík a vitamín B6, přispívá ke snížení únavy a vyčerpání.
  • AMIX VITAMÍN C: Tento doplněk stravy kombinuje kyselinu askorbovou a extrakt z šípků a přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • VOLCHEM MIVITOP: Jak získat denní dávku vitamínů a minerálů v jedné tabletě? Odpovědí je Volchem Mivitop, který je komplexem vitamínů a minerálů na posílení imunity a je doplněný o lutein a koenzym Q10.

V zimě je podpora imunity obzvláště důležitá. Pokud chcete ze svých sportovních aktivit vytěžit co nejvíce a zároveň chcete posílit své zdraví, zařaďte do svého denního režimu doplňky stravy a používejte chytré sportovní hodinky. Ty vám pomůžou jak s plánováním tréninků, tak i odpočinku, který je neméně důležitý.