Kompletní průvodce vybavením pro jarní outdoorové aktivity

Teplé jarní dny jsou jako stvořené k venkovním aktivitám. Abyste si je užili co nejvíce a dosáhli při nich co nejlepších výsledků, nemělo by vám chybět kvalitní vybavení. Základem je samozřejmě funkční sportovní oblečení. Při sportu vám však přijde vhod i řada praktických pomocníků, jako jsou například chytré hodinky. Přinášíme vám kompletní seznam vybavení, které můžete během svých dobrodružství potřebovat.

Základní outdoorové vybavení

K základnímu outdoorovému vybavení patří kvalitní oblečení, vhodné boty a praktický batoh.

Oblečení na outdoor

Outdoorové oblečení vybírejte na základě sportu, kterému se budete věnovat. Myslete na to, že základem by vždy mělo být funkční prádlo, které má termoregulační funkci a odvádí pot od těla. Také druhá vrstva (trička, kalhoty, kraťasy apod.) by měla podporovat odvod potu od těla a měla by izolovat.

V případě chladnějšího počasí by měla následovat i třetí vrstva (bunda). Tato vrstva chrání před chladem, deštěm a větrem.

Turistická obuv

Stejně jako v případě oblečení i obuv byste měli volit na základě aktivity. Na běžné treky jsou například vhodnější nízké trekové boty a na náročné výšlapy se hodí vysoké trekové boty. Boty by vždy měly být odolné a komfortní.  

Outdoorové batohy

Na trhu je nespočet batohů na outdoor. Některé se hodí na jednodenní výlety a jiné na vícedenní treky. Na kratší výlety se hodí batohy do 30 litrů, na několikadenní horskou turistiku jsou ideální batohy s objemem okolo 50 litrů.

Při outdoorových aktivitách se neobejdete bez kvalitní obuvi, oblečení a batohu

Nutriční doplňky a hydratace

Základem každého sportu je samozřejmě dostatečný pitný režim a také správná výživa.

Hydratace a láhve  

Potřeba tekutin při sportu se zvyšuje, mějte proto vždy s sebou dostatek vody. Hydratace je během fyzické aktivity klíčová pro správný chod organismu. Na trhu jsou k dostání lehké láhve, vaky a systémy speciálně navržené na outdoorové aktivity. Pro několikadenní outdoor dobrodružství doporučujeme přibalit filtr na vodu, díky kterému budete moct bezpečně pít i vodu ze studánek a potoků.  

Energetické gely a tyčinky

Při výpravách se rozhodně hodí mít po ruce energetické gely nebo tyčinky, které slouží jako zdroj okamžité energie.

Lehké jídlo a snacky

Co se týče jídla na výpravy, mělo by splňovat dvě podmínky, a sice být výživné a lehce stravitelné. Vhodné jsou například instantní kaše, hotová sterilovaná jídla, sušené ovoce, granola apod.

Navigace a bezpečnost

Jak při jednodenních výletech, tak i při několikadenních horských výpravách byste neměli podceňovat bezpečnost.

Navigace a outdoorové GPS hodinky

Sázkou na jistotu, pokud se chcete v přírodě zorientovat, jsou navigace a chytré hodinky s GPS. Mezi milovníky outdooru se těší velké oblibě GPS navigace Garmin a také outdoorové hodinky Garmin, které nabízejí nespočet praktických funkcí, jako je kompas nebo výškoměr. Některé z nich jsou kromě GPS vybaveny například vestavěnou svítilnou a disponují solárním dobíjením.

Bezpečnostní výbava

Co se týče bezpečnosti, řada modelů chytrých hodinek světoznámé značky Garmin nabízí bezpečnostní a sledovací funkce. Jedná se například o funkci Detekce nehod, která zaznamená nehodu a zašle automatickou zprávu se souřadnicemi GPS vašim nouzovým kontaktům. V řadě situací však může pomoci i obyčejná píšťalka.

Díky přenosným filtrům na vodu nemusíte nosit těžké láhve s vodou

Speciální výbava podle aktivity

Některé outdoorové aktivity vyžadují speciální vybavení. Jaké?

Horolezectví

Je vaší vášní horolezectví? K základní výbavě horolezců patří sedací úvazek, karabina a jistítko, lezečky, helma, expresky, odsedka a pytlík na magnézium.

Turistika a kemping

Stan, karimatka a spací pytel. To je základní vybavení na kemping. Díky moderním technologiím se už nemusíte obávat toho, že by byl spacák nebo stan obrovský a těžký. Na trhu jsou k dostání například ultralehké stany, které váží méně než 2 kg.

Pozorování přírody

V případě, že nedáte dopustit na pozorování přírody, nezapomeňte si koupit kvalitní dalekohled, případně také fotoaparát, skladnou stoličku a průvodce faunou a flórou.

Nepodceňte přípravu a plánování

Kromě správné výbavy by měla být základem každé outdoorové aktivity příprava. V čem by měla spočívat?

Předpověď počasí

Nic nedokáže pobyt v přírodě znepříjemnit tak, jako nepříznivé počasí. Do telefonu si můžete stáhnout jednu z mnoha aplikací na předpověď počasí nebo využít zobrazení předpovědi počasí na outdoorových hodinkách.

Fyzická příprava

V případě delších horských túr nebo náročnějších aktivit byste rozhodně neměli podcenit fyzickou přípravu. Začínat byste měli kratšími výlety a s každým výletem mírně prodloužit dobu cvičení a jeho intenzitu.

Povolení  

Pokud se chystáte vypravit do míst, která neznáte, doporučujeme si také dopředu zjistit, zda nejsou do daných oblastí vyžadovaná speciální povolení.

Závěrem

Správné vybavení a dostatečná příprava jsou odpovědí na to, jak si užít jarní outdoorová dobrodružství na maximum. Ať už se chystáte na jakoukoliv aktivitu, myslete na to, že by měla být vždy na prvním místě bezpečnost.