Jak chytré hodinky zlepšují výkon i výživu sportovců

Chcete při vašich oblíbených sportovních aktivitách sledovat svůj výkon a důležité metriky týkající se vašeho zdraví? V tom případě vsaďte na chytré hodinky. Ty se stanou vaším osobním trenérem a poradí si například s měřením vašeho tepu, spálených kalorií či zhodnocením kvality spánku. Jaké funkce sportovní hodinky nabízí a jak z nich při sportu vytěžit maximum?

Chytré sportovní hodinky a jejich funkce

Chytré hodinky získávají na stále větší popularitě, a to i vzhledem ke své multifunkčnosti. Tato elektronika totiž dokáže sledovat důležité metriky týkající se vašeho zdraví, vytvářet vám přehledné statistiky i doporučení pro vaše tréninky.

Pomocí chytrých hodinek s krokoměrem tedy získáte kontrolu zejména nad svou tepovou frekvencí, počtem ušlých kroků v průběhu dne, spálenými kilokaloriemi či hodnotami VO2 max. Pokud se rozhodnete je nechat na zápěstí i v průběhu noci, budou monitorovat váš spánek a zhodnotí vám jeho kvalitu.

Kromě toho je lze používat také pro hlídání vašeho pitného režimu a jídelníčku, díky čemuž budete mít pod kontrolou i svůj kalorický příjem. Některé pokročilé modely hodinek si dokonce poradí s měřením EKG a krevního tlaku. Ženy poté jistě ocení funkce pro sledování menstruačního cyklu a odhady toho, kdy nastanou jeho jednotlivé fáze.

Funkce chytrých hodinek pro optimalizaci sportovního výkonu

Ať už se řadíte mezi amatérské nebo profesionální sportovce, můžete chytré hodinky využívat pro optimalizaci vašeho sportovního výkonu. Klíčovým údajem se vám v tomto ohledu stane vaše tepová frekvence.

Sledovat můžete nejen její průměrnou výši, ale především i to, po jakou dobu se vaše tepová frekvence pohybuje v aerobním a anaerobním pásmu. Díky tomu zjistíte, zda byl váš trénink zaměřen spíše na vytrvalost, nebo intenzitu. V závislosti na konkrétním modelu tréninkové hodinky buď stanovují zóny tepové frekvence samy, nebo si je můžete nastavit na základě vašich zátěžových testů.

Další praktickou funkcí je sledování počtu ušlých kroků v průběhu dne. Snadno si tedy zkontrolujete, zda vaše nohy dostaly v daný den opravdu zabrat, nebo zda jste naopak spíše odpočívali a je namístě zařadit intenzivnější trénink.

Chytré hodinky vám pomůžou zhubnout a zlepšit výkon i jídelníček

Bez kvalitního spánku jen těžko ze svého těla vytěžíte během tréninku maximum. Chytré hodinky na cvičení mohou skvěle posloužit k tomu, abyste zjistili, v jaké míře regenerujete. Délka spánku přitom není tolik rozhodující jako jeho kvalita. Díky monitoringu kvality spánku zároveň zjistíte, zda je namístě se daný den věnovat intenzivnímu sportu, nebo spíše zpomalit a dopřát si odpočinek.

Běžecké hodinky s GPS zaznamenají vaši trasu a poskytnou vám odhad doby potřebné pro regeneraci po sportu. Pomocí této funkce budete vědět, kdy budou vaše energetické zásoby doplněny, a tedy kdy se můžete opět pustit do náročné fyzické aktivity.

Chytré hodinky na běhání i další sporty zaznamenají váš výkon i jednotlivé osobní rekordy, díky čemuž získáte motivaci k tomu je překonávat a neustále posouvat své limity.

Sledování stravy a nutričního příjmu s chytrými hodinkami

Mezi další důležitá data potřebná pro zlepšení tréninku se jistě řadí sledování kalorického příjmu. Obzvláště při delších a náročných aktivitách pro vás bude důležité pravidelně doplňovat energii, abyste se mohli naplno věnovat dané vytrvalostní disciplíně. Vybrané chytré hodinky umožňují nastavit si upozornění v případě, že spálíte určité množství kalorií. Vy tak budete vědět, že je nejvyšší čas energii doplnit vhodnou výživou pro sportovce.

Sledování kalorického příjmu a výdeje navíc hraje klíčovou roli v případě, že se snažíte o redukci tělesné hmotnosti. Pomocí hodinek můžete sledovat, zda se nacházíte v kalorickém deficitu. Zároveň lze díky chytrým hodinkám sledovat, kolik kalorií průměrně při vybraných aktivitách spálíte a data poté využít k tvorbě tréninkového plánu.

Pokud vám dělá problémy dodržování pitného režimu, můžete k tomu chytré hodinky rovněž využít. Jejich prostřednictvím můžete zadat, kolik tekutin jste za den vypili a případně se také nechat upozornit na to, že je namístě se napít.

Chytré hodinky mají nepřeberné množství funkcí

Aplikace pro analýzu dat

Chytré hodinky se propojují s mobilním telefonem. Následně můžete využívat mobilní aplikaci pro sledování jednotlivých statistik a dat. Součástí mobilní aplikace také mnohdy bývají podrobnější informace a nejrůznější doporučení, která vám pomohou při tvorbě vyváženého a dlouhodobě udržitelného tréninku.

Chytré hodinky na sport se stanou vaším každodenním pomocníkem

Ať už si pořídíte chytré hodinky na běhání, plavání či jiný oblíbený sport, přinesou vám řadu výhod. S jejich pomocí můžete snadno docílit zlepšení sportovního výkonu i výživy. Pustit se můžete také do předpřipravených tréninků, které jsou skvělým pomocníkem nejen v případě, že s danou aktivitou teprve začínáte a nejste si úplně jisti, jak dané cviky provádět. Mobilní aplikace vám navíc na jednom místě poskytne přehledné statistiky a data využitelná pro lepší plánování zátěže v nadcházejících dnech.

Chytré hodinky podpoří váš zdravý životní styl a také vyvážené stravování. Kromě toho se s nimi pojí i další výhody, které oceníte v každodenním životě. Zobrazí vám příchozí notifikace z mobilu, vzbudí vás v nastavený čas nebo si jejich prostřednictvím třeba pustíte hudbu do sluchátek. Možností je spousta, využijte je na maximum.