Bolesti kloubů – jak jim předcházet a co dělat, když už je máte

Ve věkové skupině nad 50 let trpí bolestí kloubů každý druhý člověk. Kolem 1,5 milionu Čechů vyhledá každý rok kvůli potížím s klouby a zády fyzioterapeuta. Problémům s klouby jde přitom částečně předcházet a nic není ztraceno ani ve chvíli, kdy vás již bolí.

Proč klouby bolí?

Kloub je pohyblivé spojení dvou či více kostí, které se dotýkají plochami pokrytými chrupavkou a jsou uvnitř vazivového pouzdra. V průběhu let dochází k jejich opotřebení, což může být jednou z příčin bolesti. Kloubů se v našem těle nachází více než 100.

Bolest nejčastěji postihuje kolena, ale také ramena, lokty, kyčle, kotníky, zápěstí či prsty, a alespoň jednou za život se s ní setká každý. Mezi nejčastější příčiny náhlé bolesti kloubů bývá přetížení (např. nadměrná zátěž při sportu či nevhodně provozovaný sport) a vyčerpání, infekce či zánět kloubu, svůj podíl na bolavých kloubech však má i nesprávný životní styl, nadváha či nedostatek vitamínu C.

Dlouhodobá bolest kloubů, která se objevuje i v klidu, však může signalizovat vážnější onemocnění, například chronické zánětlivé revmatické onemocnění (typicky revmatoidní artritida, případně Bechtěrevova nemoc) či degenerativní onemocnění kloubů (nejčastěji artróza).

Základem je prevence

Nejlepší prevencí bolavých kloubů je pravidelný pohyb, který je však nepřetěžuje. Klouby je vhodné pravidelně zatěžovat a procvičovat, ale bez jednostranného pohybu s častými nárazy, který je spíše na škodu. Vhodným pohybem může být i pravidelná procházka.

Při sportu, nebo pokud jste v práci celý den na nohou, byste neměli podceňovat výběr vhodné a kvalitní obuvi. Jestli trávíte většinu času sezením u počítače, zařiďte si ergonomicky pracovní místo – nevhodné sezení na nekvalitní židli či špatně umístěný počítač vytvářejí zbytečný tlak na klouby.

Důležitou součástí prevence bolesti kloubů je i dostatečně pestrý a vyvážený jídelníček, který dodá tělu látky, které posilují chrupavky a dodají jim pružnost – zejména kolagen (který je v těle hlavním stavebním kamenem kostí, svalů, šlach, vazů, ale nachází se i v mnoha dalších částech těla včetně cév, rohovek a zubů). Spolu s kolagenem je vhodné doplňovat i vitamín C, který zvyšuje vstřebatelnost samotného kolagenu.

Bolest kloubů může potrápit v každém věku

Důležitým stavebním prvkem chrupavky, který je vhodné doplňovat kvalitními doplňky, je glukosamin a chondroitin. Obě tyto látky jsou považovány za chondroprotektivní a mohou pomoci zastavit bolest a rozvoj artritidy. Ideální je přijímat je spolu s vápníkem a vitamíny C a D. Pokud řešíte problémy kloubů a kostí, neměli byste zapomínat ani na vitamín K2, který pomáhá transportovat vápník do kostí.

A samozřejmě je dobré si udržovat ideální hmotnost a snažit se vyhýbat situacím, kde by mohlo dojít ke zraněním kloubů.

Když už klouby bolí

Pokud vás klouby trápí dlouhodobě, je dobré navštívit odborníka, který bude léčbu cílit individuálně na vaše potíže. Existuje však i několik obecných principů, které vám od bolesti mohou ulevit.

Pokud trpíte nadváhou či obezitou, budou vám vaše klouby vděčné, pokud se rozhodnete svoji váhu snížit. Česká republika patří k zemím s největším počtem obézních lidí v Evropě – obezitou u nás trpí zhruba 25 % lidí a dalších 25 % má nadváhu. Kromě pravidelných procházek vám může pomoci i plavání, jízda na kole či rotopedu a protahovací cviky.

Na zmírnění otoků kloubů či zlepšení hmotnosti je vhodná odborná lymfodrenáž a pomoci může i rázová vlna či hydroterapie (léčba tryskajícím proudem vody).

I zdravá strava napomáhá zmírnění bolesti kloubů. O omega 3 mastných kyselinách jste už určitě někdy slyšeli, ale možná nevíte, že mohou snížit zánět a příznaky autoimunitních onemocnění, jako je třeba revmatoidní artritida. Potřebné látky tělu dodá užívání přírodní kloubní výživy s kolagenem. Jak jsme již zmínili, kolagen je hlavní stavební látkou tkání a podporuje zdraví kloubů, kostí a svalů.

Náš tip: Ulevit od bolesti může i Norincol mořský kolagen, který obsahuje kolagen z ryb pocházejících z volného rybolovu z certifikovaných udržitelných lovišť a obsahuje 11,5 g kolagenu v jedné dávce. Pro optimální vstřebatelnost je doplněn vitamínem C. 

Když chytrá elektronika pomáhá

Degenerativní onemocnění kloubů postihuje přibližně 50 % seniorů – například artróza se objevuje u 80 % osob ve věku nad 75 let. Přestože bolesti kloubů trápí nejčastěji seniory, objevují se často i u mladších lidí. Na vině může být genetika, nadváha, intenzivní sport, ale významným faktorem je i kouření.

Dobrým pomocníkem v rámci prevence mohou být chytré sportovní hodinky. Dnes je už téměř samozřejmostí, že mají krokoměr, měří tep, spálené kalorie a různé typy sportovních aktivit. Na trhu je jich opravdu široký výběr, takže na své si přijde každý. Cenový rozptyl sportovních hodinek je poměrně velký, stejně jako rozdíl v jejich výbavě. Obvykle platí, že čím jsou hodinky dražší, tím více funkcí mají, ale je dobré nevybírat hodinky jenom podle ceny, ale i podle dalších parametrů.

Správné protahovací cviky vaše klouby ocení

Klíčovým parametrem budou funkce, které by vaše hodinky měly mít. Mimo ty základní dnes mají některé hodinky i navigaci, turistické mapy či plánování tréninku. Tato funkce je skvělá v tom, že vás nejen motivuje k pohybu, ale zároveň i chrání před přetížením. Existují také vodotěsné hodinky na plavání, hodinky s univerzálními funkcemi (jako volání, sms, bezkontaktní platba, budík či přehrávání hudby) či hodinky s vyhodnocováním kvality spánku.

Vybírat můžete také podle způsobu ovládání hodinek (dotykový displej či tlačítka po stranách ciferníků), výdrže baterie, designu či hmotnosti. Hodinky ale můžete vybírat i podle konkrétního sportu, kterému se chcete věnovat.

Ne všechny problémy s klouby lze zcela odstranit či vyléčit. Zdravou stravou, vhodně zvolenými potravinovými doplňky a přiměřeným pohybem lze ale některé problémy s klouby zmírnit tak, že vás nebudou v životě výrazně omezovat.