Nejsou tuky jako tuky...

Arašídy patří mezi potravinu, která obsahuje více důležitých živin, než většina ostatních zástupců z rostlinné říše. Svým obsahem látek, prospívajících lidskému zdraví, se blíží ořechům, konkrétně mandlím, nebo vlašským ořechům.

Ačkoliv jsou nejčastěji spíš "zneužívány" pro výrobu pamlsků a pochutin, ať už sladkých, nebo slaných (a to z důvodu jejich cenové dostupnosti), je potřeba podívat se na ně v jejich přírodní formě - neloupané, nepražené, nesolené, nebo jinach dochucované, jsou totiž přírodní perlou!

Co obsahují

Největším zástupcem ve složení arašídů je tuk (49 %). Jedná se však o nenasycené mastné kyseliny, s nespornou výhodou absence cholesterolu a minimálního obsahu nasycených mastných kyselin. Jejich vysoký obsah esenciálních mastných kyselin podporuje srdeční činnost, protože právě tyto podporují funkci srdečního svalu, stejně jako snižování hladiny cholesterolu v krvi. To samozřejmě příznivě ovlivňuje koronární tepny - jejich pružnost a zdraví - a jejich příjem výrazně zlepšuje krevní oběh.

Jakožto semeno, ze kterého je živena rostlina, musí obsahovat všechny nutrienty, takže je zde poměrně vysoce zastoupena i sacharidová složka, avšak jako jedna z mála potravin dokáže svou hodnotou vyvážit přítomnost bílkovin. Sacharidů je zde 21 % a bílkovin dokonce 23 %. Ze sacharidové složky je v nich největší zastoupení ve škrobech a maltóze. To je důvod, proč se po vyšší konzumaci arašídů cítíme nafouklí, plní, až podráždění, bolí nás žaludek a máme problémy s nadýmáním - pokud totiž burské oříšky nerozžvýkáme dostatečně, stanou se v našem trávicím traktu kvasícím monstrem, které dokáže pořádně potrápit.

Stejně jako ostatní luštěniny jsou arašídy bohaté na proteiny, jak je zmíněno výše až do 23 % obsahu, a to včetně obsahu aminokyselin. Tento fakt ocení především náš svalový aparát, který z burských oříšků dokáže načerpat dobré množství kvalitních bílkovin, které poporují jejich růst, regeneraci a vznik nových svalových buněk. I proto je arašídové máslo tolik oblíbenou pochotkou ve světě fitness, objemových a silových nadšenců. Výjimku v obsahu aminokyselin tvoří methionin, lysin a threonin, které jsou v arašídech zastoupeni pouze stopově.

Ve 3 % je v burském oříšku zastoupena i vláknina, avšak protože je to velmi malé množství, mohou ve velkém množství způsobovat zácpu a velmi nepříjemné stavy plnosti.

Jsou velmi cenným zdrojem vitamínů, v největší míře vitamín B1, B2, B3 a B6, vitamín E a v menším množství i A a C. Zastoupení minerálních látek: draslíku, vápníku a hořčíku, je velmi bohaté. Obsahují stopové prvky, jako zinek, měď, fosfor, železo, nebo mangan, a to také ve výrazně dobrém množství. Na druhou stranu mají velmi nízký obsah sodíku.

Vitamín B3 - niacin - je vitamín, který je v arašídech zastoupen v největší míře ze všech potravin vůbec! Tato látka poporuje reakce, které v těle zajišťují metabolismus sacharidů a tuků tak, aby byly buňky schopné správně využít tyto makronutrienty ve prospěch lidského těla - zajišťuje pružnost a hebkost pokožky a její zdravou barvu, lesk vlasů, pevnost nehtů, schopnost zpevnění svalstva a podporu správného trávení.

Extrémně důležitou látkou, pro kterou je nepochybně více než vhodné zařadit arašídu do zdravého jídelníčku, je obsah látky resveratrol. Tato funkční látka podporuje správný metabolismus tuků a dokáže zpomalit srážení krevních destiček. Jedná se o antioxidant, který blokuje rakovinotvorné receptory a zpomaluje stárnutí organismu. Některé studie mluví o tom, že resveratrol aktivuje tvorbu sirtuinu SIRT 1 (skupina enzymů, které dokáží ovlivnit omezení katabolických procesů způsobených nedostatečným příjmem potravy), a tím podpořit energetický metabolismus, neméně pak normalizovat krevní tlak a podpořit vlastní imunitní systém. Tyto studie jsou však ve fázi výzkumu. Doposud jsou ovšem vedeny v pozitivní bilanci.

Proč ano?

Burské oříšky pozitivně ovlivňují nervovou soustavu. Zklidňují stresové stavy a stavy vnitřního neklidu. Mluví se o tom, že už jejich samotné kousání uvolňuje napětí. Zpomalují procesy degenerace mozkových buněk. Používají se dokonce i v léčbě kožních potíží, a to nejen vnitřně, ale i z vnějšku, je-li to vhodné, používají se arašídové masky a zábaly. Dokážou omezit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.

Proč ne?

Arašídy obsahují Vicilin a Konglutinin - látky, které jsou, bohužel, dost zastoupeny v lidské populaci, coby silný alergen. Při alergii na tyto látky je nutné se arašídům zcela vyhnout, a to i ve stopovém množství.

Dalším důvodem, a to neopominutelným, je konzumace arašídů při redukčních dietách. Ačkoli obsahují takové množství cenných látek, nedá se opominout množství tuků. A ačkoliv se jedná o ty dobré tuky, pořád jsou to tuky. V redukčních dietách se tedy konzumaci arašídů také raději vyhněte, nebo je zařaďte jen občas, v opravdu malém množství!

Proč kupovat arašídové máslo, když balíček arašídů vyjde tak lacino?
V tuto chvíli nastává ideální čas vypíchnout výhodu arašídového másla. Jeho konzumací totiž odpadá obava ze zpomalení metabolismu zatížením velkými kousky buráků. Syrové arašídy jsou totiž téměř nestravitelné, když se lehce nasucho opraží, je jejich stravitelnost lepší, ale zároveň již touto úpravou ztrácíme cenné látky... Na druhou stranu jemné arašídové máslo dokáže do těla dostat veškeré živiny bez rizika nadýmání a zasekání trávení, s maximální využitelností!

.........

Je potřeba si ovšem dávat pozor na složení! Opravdu funkční a zdravé arašídové máslo neobsahuje žádnou přidanou sůl, cukr, ani oleje jiného původu, než samotný arašídový, který je přirozenou složkou. Arašídové máslo má karamelovou barvu, intenzívní arašídovou vůni, je velmi tuhé a na jeho povrchu je několika centimetrová vrstva arašídového oleje, který je potřeba důkladně vmíchat do celého obsahu, aby se spojil. Po smíchání už se olej obvykle neodděluje od zbytku hmoty. Vzhledem k absenci konzervačních látek je potřeba si uvědomit, že opravdu kvalitní arašídové máslo nesmíte nechat v lednici půl roku! Po otevření jej tedy zkonzumujte dle doporučení daného výrobce, ideálně ovšem co nejdříve... což, pokud jeho podmanivé chuti propadnete, nebude problém!

Nemůžeme zapomenout na "způsob" užití. Opravdoví fajnšmekři milují arašídové máslo jen tak na lžičku. Ovšem jeho využití v kuchyni nemá omezení, můžete jej konzumovat v domácích sušenkách, raw dortech, či domácích proteinových tyčinkách, přidávat je do salátů, či placek, ať už na slano, či na sladko... je to dokonalá potravina! Když jím nahradíte klasický živočišný tuk, nejen, že ulevíte svému tělu, ale zároveň potěšíte své chuťové buňky!

Ale nezapomeňte, že je potřeba pořídit si opravdovou kvalitu

Novinky na e-mail

Vaše osobní údaje nejsou nikde zveřejňovány a splňují požadavky GDPR.

Kontaktujte nás

sportovnivyziva.cz
OC Grand
Náměstí Republiky 1400
Pardubice

Tel.: +420 723 855 900
info@sportovnivyziva.cz

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line, v případě technického výpadku pak nejpozději do
48 hodin.

© 2018, sportovnivyziva.cz – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů (GDPR) | Výměna odkazů | Mapa stránek

eBRÁNA | B2C Brána |

Přeskočit na začátek stránky